Арт Галерия „Париж – Москва” представя изложба „Цветове и чувства” на Красимир Колев

 

Арт галерия „Париж – Москва” има удоволствието да представи на софийската публика един автор, чиято живопис впечатлява не само визуално, но предизвиква и силно емоционално въздействие. Неслучайно изложбата носи наименованието „Цветове и чувства”, защото художникът Красимир Колев залага именно на тези два елемента в своята живопис. Изхождайки от реалистичния образ, неговите творби впечатляват не толкова с изобразения обект, колкото с начина на интерпретацията му. Жената е главното действащо лице върху платната на художника. Тя е изобразена загадъчна, от нея лъхат страст и силни противоречиви емоции. Цялата тази палитра от внушения и чувства, излъчвани от творбите на Красимир Колев са пресъздадени сполучливо и убедително посредством изразните средства на живописта, с които авторът борави свободно и убедително. Експресивен като цвят и мазка е „езикът”, на който ни говори творецът и същевременно ни въвлича в неговия свят от емоции и мисли, от житейски лутания и търсене на вечните отговори.

Колкото и тривиално да звучи интерпретацията на женския образ в изкуството, в творчеството на Красимир Колев тази вечна тема е лишена от сладникава баналност. Художникът сякаш изгражда женския образ, следвайки две главни линии в творчеството си. Част от произведенията са създадении посредством принципите на реалистичната живопис, но в посока на чисто техническо изграждане на изображенията. Избягвайки отново от рамките на традиционното, той си служи с различни методи, разчупвайки класиката и същевременно боравейки с нея. Живописта му се базира на илюзията, женските образи са нарисувани върху платното, но същевременно създават впечатлението, че са възстановени парчета от накъсана фотография. Дали този подход не е препратка към това колко различни сме ние човешките същества и как постоянно се опитваме да възстановим разкъсаните парченца от душите си?

Напълно контрастна като цветоусещане и чисто техническо изпълнение е втората „сюжетна” линия. Тя въздейства и същевременно впечатлява по-скоро посредством ярките контрастни цветове, блъскащи се в двете крайности на студената и топлата гама и свободно положени мазки – петна. Цялата тази експресия създава усещане за динамика и агресивност, за емоция и страст, всичко характерно за жената като образ.

Живописта на Красимир Колев не случайно е толкова наситена с емоция и страст имайки предвид, че тази висока творческа чувствителност не търпи изява само в сферата на изобразителното изкуство. Художникът намира и друго поле на творческа изява, разкривайки пълния диапазон от своята чувствителност, посредством словото. Ситховете излезли изпод писалката на художника са също толкова емоционално въздействащи, колкото и живописта, която създава. Цялата тази творческа еуфория от талант и чувства не бива и същевременно не може да стои затворена без право на изява, именно и затова изложбата „Цветове и чувства” е поредната творческа изповед на художника към публиката, която заслужава да се потопи в тази феерия от талант, естетика и изящество.

Вернисажът на изложбата на Красимир Колев ще се състои на 22 Октомври, 2013г. от 18.00 часа в залите на арт галерия „Париж – Москва”, намираща се в Дом на Москва на ул. „Георги С. Раковски” № 92.

Арт галерия „Париж – Москва” очаква всеки, решил да се докосне до тази експлозия от чувства, силни емоции и творчески талант.

Публикувано в Предстоящи изложби. Постоянна връзка.